Zendingsreis 2010

Vrijdag 30 juli vertrokken br. Paul Pouwelse en br. Bas Rombouts voor de zendingsreis van 2010 (juli-september).
Vooraleer de Molukken weer bezocht worden wordt eerst de Chr. gemeente bezocht in Jaffna in het door oorlog zwaar getroffen noorden van Sri Lanka.(zie kaartje hiernaast)
Aan deze gemeente zijn 25 weeskinderen aangeboden om voor te zorgen. Men zit met de handen in het haar hoe deze kinderen allemaal te helpen. Paul en Bas komen kijken hoe evt. (fin.) ondersteuning geboden kan worden. Ook zullen ze een bezoek brengen aan het regeringscamp waar vele van de weeskinderen zijn ondergebracht .

za. 31.7.10
Paul en Bas zijn na een vermoeiende reis inmiddels aangekomen in Colombo en zijn van plan binnenkort per bus naar Jaffna te vertrekken vergezeld door een lokale familie.

ma. 2.8.10
Bas en Paul zijn gisteren morgen (2 augustus) met twee korte stops aangekomen in Jaffna (Noord - Sri Lanka).
Ze zijn direct naar het hotel gegaan, hebben ontbeten en wat bijgeslapen.

wo. 4.8.10
Bas en Paul hebben tijdens hun verblijf in Noord – Sri Lanka twee kindertehuizen bezocht. Eén in Jaffna en één in Vavuniya, circa 180 km ten zuiden van Jaffna.
De omstandigheden in Jaffna zijn redelijk goed maar in Vavuniya was het minder goed. In deze regio zijn 1200 tot 1500 zwerfkinderen, een hoog aantal.
In Noord – Sri Lanka zijn veel militairen om de veiligheid te waarborgen. Hierdoor moeten Paul en Bas vaak door diverse checkpoints tijdens hun reizen. In Jaffna heeft Paul ook gesprekken gehad met mensen van de kerk.

Tijdens een preek van Paul benadrukte hij dat het belangrijk is om te zien naar wezen en weduwen. Wezen en weduwen komen veel voor in de regio aldaar waar door de recente oorlog 140.000 slachtoffers waren.

De familie Kanagu doet belangrijk tolkwerk voor Bas en Paul.

Momenteel reizen Bas en Paul met de nachtbus terug naar Colombo.

vr. 6.8.10
Hierbij een kort (voorlopig) verslag van ons bezoek aan Sri Lanka:

Bij aankomst in Colombo/Sri Lanka zijn we hartelijk ontvangen door de familie Kanagu. We hebben kennis gemaakt met een plaatselijke gemeente in Colombo. De volgende dag zijn we per bus doorgereisd naar Jaffna. Een busrit van 11 uur. Bij binnenkomst in het Tamilgebied waren we onder de indruk van de sporen van het vele en extreme geweld dat hier vorig jaar nog plaats vond. Vele totaal verwoeste gebouwen en grote stukken land afgezet vanwege mijnengevaar. Wat ook opviel was het drukke herstelwerk. Het volk van Sri Lanka komt op ons over als een ijverig volk.

Wij hebben kennis gemaakt met de plaatselijk gemeente in Jaffna. We hebben gesprekken gehad met een viertal voorgangers. Tevens hebben we een kijkje genomen bij het kindertehuis “Bethaniel Childrens Home” voor jongens. Hoewel we onaangekondigd langs kwamen kregen we een uitgebreide rondleiding en alle informatie die we wensten. Het tehuis maakte op ons een hele goede en gedegen indruk.
Sri LankaLater zijn we per kleine bus gereisd naar Vavuniya (spreek uit Wouwnia). In deze plaats zouden de kinderen verblijven die door oorlogsgeweld wees zijn geworden en nu in regeringskampen zijn ondergebracht. Deze kinderen konden we helaas niet bezoeken.
Wel konden we nog een ander kindertehuis bezoeken: “Grace Home for Children”, ook voor jongens. Hier was helaas niet de juiste persoon om ons uitgebreidere informatie te geven, maar wel iemand die ons rond kon leiden. Ook dit tehuis liet een goede indruk bij ons achter.
Er zijn in Vavuniya zo’n 1200 tot 1500 straatkinderen. Men zegt dat ze beter af zijn dan de weeskinderen in het opvangkamp van de regering zo’n 35 km daar vandaan. Ook de nood onder de weduwen is heel groot, vooral omdat men daar geen sociaal vangnet heeft.

Jacobus 1:27 maakt ons duidelijk hoe God denkt over praktisch Christen zijn en omzien naar weduwen wezen. De mensen hier vertellen ons dat er 145.000 mensen in het grote bos zijn gedreven en zijn vermoord tijdens de laatste oorlogshandelingen vorig jaar mei 2009. Dit verklaart het grote aantal wezen en weduwen. Deze berichten zijn niet via de pers in het buitenland bekend. Recent heeft de regering van Sri Lanka een onderzoekteam van de VN geweigerd in hun land. Heeft u een idee waarom?

Na deze bezichtiging zijn we per bus (nog zo’n 7 uur) weer terug naar Colombo gegaan.

vr. 13.8.10
Na aankomst op Ambon op dinsdagmorgen zijn Larat positie Bas en Paul inmiddels aangekomen op het eiland Larat.
Gisteren en vandaag en morgen faciliteren zij bij een seminar. Zes kerken nemen deel aan dit seminar.
U kunt hierbij denken aan het assisteren bij catering, lunch etc.
Een punt van zorg op het eiland is dat er honden rondlopen met hondsdolheid. Ten gevolge van de beten daarvan zijn 19 mensen aldaar overleden.
Een vaccin is niet aanwezig op het eiland omdat de bewoners dit niet kunnen betalen (ca. 70 euro per persoon).
Samen met Paul en Bas is een verpleegkundige meegereisd naar Saumlaki. Deze verpleegkundige houdt elke dag spreekuur.
Daarnaast heeft Stichting Indonesia Zending ± 5.500.000 miljoen rp. (± 500 euro) geschonken voor medische zorg.

Kei Eilanden h i
Uitzicht onderweg: de Kei eilanden. Met de speedboot onderweg van Yamdena naar Larat. Lange wachtrijen voor de medische hulp die we meenamen.

wo. 18.8.10
Beste broeders en zusters,

aVanochtend heb ik (Edwin) Paul en Bas gesproken.
De reis van het eiland Larat naar Saumlaki (eiland Yamdena), waar ze momenteel zijn ging per boot en was tamelijk ruw.
Gedurende 2 uur met een snelheid van 42 km/uur voeren Paul en Bas van het ene eiland naar het andere in een te slechte boot en waren na aankomst blij dat ze er waren.

In Saumlaki hebben zij een seminar hebben bijgewoond.
Dit seminar is erg goed gegaan en Paul en Bas hebben tevens fijn samengewerkt met medewerkers van Open Doors.
Zeer bijzonder was dat 1 persoon in 3 verschillende dorpen in één week 419 mensen medisch heeft geholpen!
Veel deed hij alleen en af en toe bijgestaan werd hij bijgestaan door een arts.
Soms werkte hij tot 2 uur ’s nachts.
Tientallen mensen stonden te wachten om geholpen te worden.

Paul en Bas reizen nu naar Ambon waar ze het laatste seminar bijwonen.
Paul gaat zich daarnaast op een prediking voorbereiden in een grote kerk in het centrum van Ambon.

j k l
Behalve medische hulp en seminars worden ook nog preken verzorgd. Op Yamdena bezoeken we een bouwproject voor huisvesting studenten die nu in de kerk slapen. De uitbreiding van de studenten huisvesting is nog geen eenvoudige klus

zo. 22.8.10
Momenteel zijn Paul en Bas weer op Ambon waar een Bijbelstudie is gegeven, de studenten aldaar hebben dit met veel enthousiasme ontvangen. Paul heeft deze ochtend gesproken in de Gemeente te Ambon waar circa 400 mensen aanwezig waren.
Voordat Paul en Bas op Ambon waren, waren ze op het eiland Ceram waar ze een projekt bezochten waar 30 huizen worden gebouwd voor weduwen.

Morgen vertrekken ze naar het eiland Leti en daarna naar Moa waar bekeken wordt of ook daar een stuk grond kan worden gekocht. Een dergelijk stuk grond (2500 m2) is ook op het eiland Ilwaki gekocht. De grond gekocht is voor het bouwen van een kerk.

Circa 3 dagen geleden heeft Christian Westrate vanuit Papua zich bij Paul en Bas gevoegd. De samenwerking gaat erg goed.

Samenvattend kijken Paul en Bas terug op een fijne tijd en zijn hier ook dankbaar voor.

m n o
De seminarzaal van de bijbelschool te Kate-Kate op Ambon. Het onderwijskundige hoofd van de Ambonese bijbelschool, Donna Brown. Christian geeft de eerste preek van zijn leven met vertaling door ibu Donna.
p q r
Will Latuna staat hier naast Bas. Deze broeder gaat ons ondersteunen bij volgende zendingsreizen. Een moeder met een 3 dagen oude baby (nog zonder naam). ds. Pouwelse had de eer om de baby
(op verzoek van de moeder) een naam te mogen geven: Jacobus.
c d f
Aankomst van de boot die ons van Leti naar Moa zal brengen Met een kleine kano worden bagage en personen naar de boot gebracht. Ontmoeting met een grotbewoonster
op Moa.

di. 31.8.10
Paul en Bas waren in Saumlaki en hun tocht tot nu toe is voorspoedig verlopen. Vanuit Saumlaki ondernemen ze momenteel een 40 uur durende boottocht naar Ambon. Na aankomst in Ambon hoop ik wat meer te kunnen melden over de ervaringen van Bas en Paul.

e b g
Esther en Tina, die ons zo geweldig hebben ondersteund tijdens deze zendingsreis. (en vorige reizen!) De zondagdienst op het eiland Leti Terug naar Ambon. Leven aan boord van de Pangrango boot. We konden deze deze vrouw bemoedigen met een woord uit de Heilige Schrift..

wo. 01.9.10
Paul en Bas zijn vandaag op Ambon teruggekomen en hebben een goede tijd achter de rug.
Een verslag volgt later. Het zendingsprogramma in Indonesië zit er bijna op. Eind van de week reizen Paul en Bas naar Jakarta om een paar dagen later naar huis te reizen.

za. 04.9.10
Gisteren zijn Paul en Bas in Jakarta aangekomen.
In Jakarta hebben ze gesprekken gehad met Open Doors Indonesië.
Paul en Bas reizen van Jakarta door naar Dubai (Verenigde Arabisch Emiraten) waar ze wat uit zullen rusten alvorens naar Roosendaal te reizen.

do. 09.9.10
Bas en Paul zijn inmiddels weer veilig thuis in Roosendaal. Heel hartelijk dank voor uw gebeden!