Verslag Zendingsreis 2009

Hieronder het reisverslag van van Paul, Salma en Saukat opgetekent zoals de reis zich ontvouwde:

Zaterdag 9 oktober 2009:

Zondag 11 oktober 2009 AM:
Het reisschema is veranderd:
Paul, Salma en Sjaukat zullen nu niet meer naar Kisar, en Kupang gaan. De bedoeling was om met de Pelni boot (een lijndienstboot) te reizen maar die is stuk en dan is er maar 1 alternatief en dat is met een boot varen waar de plaatselijke bevolking mee vaart en dat heeft Paul een keer meegemaakt en hij past hiervoor omdat dit teveel veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Vliegen gaat niet naar die eilanden dus Paul bezoekt deze keer de eilanden niet.

Eén van de doelen van het bezoeken van Kisar is het verder regelen van de vergunning van de toko’s obat (medicijnwinkels) die nog niet afgegeven zijn. Jonathan Jacobus (één van de voorgangers van de regio) gaat er nu een week heen om het proberen te regelen. De vergunningen zijn nog niet geregeld omdat de juist personen nog niet voor de medicijnwinkels gevonden zijn.

Het schema zal nu als volgt zijn:

Het medische examen van gisteren is door alle studenten succesvol afgelegd. De directrice van de school was zo enthousiast dat zij het medische vak standaard in het pakket voor alle studenten wil inplannen.

Salma vertelde mij nog een bijzonder verhaal:

Voor het vertrek uit Nederland ontving Sjaukat een gift van 100 euro. Paul wilde dat geld aan één van de studenten geven. Eén van de studenten kwam van een eiland waar geen levendige kerk was. Hij bezocht op een dag het eiland Saumlaki en ging daar naar de kerk, hij was van die levendige kerk zeer onder de indruk. Na drie dagen gaf hij zijn hart aan de Heer en besloot om de Heer ook te dienen. Zijn ouders werden hier boos over omdat zij wilden dat hij naar de universiteit zou gaan en niet naar de Bijbelschool. Zijn ouders zetten hem vervolgens het huis uit. Hij kwam toen op de Bijbelschool en werd opgevangen door een broeder die vroeg: heb je geld? Hij zei: ik heb slechts 5.000 rp. (0,36 euro). Die broeder gaf hem vervolgens 50.000 rp. Paul sprak hem daarna en besloot om met de 100 euro van Sjaukat het boekengeld voor het komende jaar voor de student te betalen. Dit zal vermoedelijk voldoende zijn voor de boeken en er zal waarschijnlijk nog geld over zijn.

Tot slot dankt Salma voor alle gebeden en vraag iedereen te bidden om Gods leiding te verstaan voor alles wat komen gaat.

De hartelijk groeten van Paul, Salma en Sjaukat.

Zondag 11 oktober 2009 AM:
Salma voelt zich hetzelfde als gisteren vertelde dat ze zeer waarschijnlijk morgen naar Saumlaki reist, de vlucht staat daar gepland om 10:00. Salma denkt dat ze zich niet zo goed voelt omdat ze net hersteld was van een longinfectie bij vertrek uit Nederland en daarnaast is het momenteel warm op Ambon (32 graden) en is er luchtvervuiling door het verkeer (iets waar Paul en Sjaukat geen last van hebben). Op Saumlaki echter is geen tot bijna geen luchtvervuiling. Salma zal het ook rustig aan doen op Saumlaki.

Zondag 11 oktober 2009 PM:
Het gaat al beter met Salma, ze heeft geen koorts meer. Op dit moment zijn ze aan het inpakken en vertrekken om 10:00 Ambon tijd naar Saumlaki ten zuiden van Ambon. De verwachting is dat ze donderdag terugkeren op Ambon om daarna 1 dag vandaan te reizen naar Surabaya.

Maandag 12 oktober 2009:
Deze ochtend zijn Paul, Salma en Sjaukat in Saumlaki aangekomen.
Morgen bezoeken zij een project.

Dinsdag 13 oktober 2009:
We zijn vanmorgen het projectje van de kerk in Saumlaki gaan bekijken en hebben e.e.a. Doorgesproken met voorganger Johan. Hierna zijn we bij de secretaris van de burgemeester en de hele regio uitgenodigd. Hij vroeg me om morgen terug te komen en een project voor hier bij de vereniging van Nederlandse Gemeenten in te dienen. Het komt ten goede van de armen op het eiland. Dat was het even voor nu.
Hartelijke groet,
Paul, Salma en Sjaukat

Woensdag 14 oktober 2009:
We zitten in Saumlaki. Een eilandje verderop is het oorlog om een stuk grond tussen twee dorpen. Ze beschieten elkaar met pijl en boog. Er zijn hier gisteren drie gewonden binnengebracht in de puskesmas. Een dorp, Werain, waar een gemeente is die we goed kennen is verstoken van eten en drinken. Morgen zenden we noodhulp overzee. Rijst, mi,drinkwater, petrleum om op te koken e.d. 

Vrijdag 16 oktober 2009:
We zijn via Tual op Kei Kecil naar Ambon gevlogen en over enkele uren gaan we naar het vliegveld voor onze vlucht naar Surabaya. We maken het verder goed.

Zondag 18 oktober 2009:
Paul, Salma en Sjaukat zijn inmiddels in Surabaya (West-Java).
Paul heeft het boek van Lemmer du Plessis in Malang (76km ten zuiden van Surabaya) overhandigd ter vertaling in Bahasa Indonesia.

Zondag 25 oktober 2009:
We zijn net in Jakarta aangekomen en maken het goed.
Vanmorgen heb ik gesproken in de gemeente in Surabaya.
De celgroepen in de gemeenten hier zijn erg aktief. We vierden met de gemeente dat er in de huisgroepen de laatste 6 maanden 207 mensen tot geloof zijn gekomen en Christus nu volgen.
De gemeente heeft 270 celgroepen.
Elke cel bestaat uit 10 gelovigen, Ik denk dat we daar iets van kunnen leren.
Breng s.v.p.  onze hartelijke groeten aan de gemeente over en bid voor een veilige reis naar huis.
Er is vannacht op Saumlaki een zware aardbeving geweest 7,3 op de schaal van Richter.

Woensdag 28 oktober 2009:
Paul, Salma en Sjaukat zijn onderweg van Jakarta naar Dubai. Hun vlucht vertrok exact op tijd: 18:15 Nederlandse tijd (00:15 locale tijd). Om 02:21 Nederlandse tijd (05:21 locale tijd) verwachten zij aan te komen in Dubai. In Dubai zullen ze wat van de stad zien en uitrusten van de zendingsreis in Indonesië. Drie dagen later (zondag) reizen zij naar huis. Tot zover.

Donderdag 29 oktober 2009:
Vanochtend zijn Paul, Salma en Sjaukat in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) aangekomen na een vlucht die de hele nacht duurde.

Zondag 1 november 2009:
Morgen vliegen Paul, Salma en Sjaukat terug naar Nederland. Sjaukat is nog niet helemaal lekker. Hij klaagt over hoofdpijn en heeft geen eetlust wat voor hem vrij bijzonder is. Willen jullie ook voor hem bidden?

Maandag 2 november 2009:
Paul, Salma en Sjaukat zijn na een voorspoedige reis weer veilig terug in Nederland!